Julie Klassen- Učiteľova dcéra

Zdroj Google

Rok 1817
21 ročná Emma Smallwoodová, dcéra učiteľa s malým majetkom, s jednou malou (menej známou) školou, ktorá pomaly zaniká a hlavná hrdinka knihy.
Zo Smallwoodowej akadémie odchádza posledný študent. Na ďalší rok sa nikto neprihlásil. Ak si do pár mesiacov nenájdu žiakov, škola sa zavrie.
Emmin otec John Smallwood, si to asi neuvedomuje. Od manželkinej smrti je ako vymenený.
Kedysi ich škola patrila medzi najlepšie v okolí. Spomína si na bohatých študentov, ktorím sa tak ťažko odchádzalo z ich akadémie. Spomenula si aj na dvoch bratov Westonovcov.
Phillip Weston. Emmin miláčik. Na narodeniny vchádzal tajne Emme do izby a vždy jej tam nechal krásnu malú kytičku kvetov. Kedysi boli do seba zaľúbení, ale bola to taká detská láska... Pillip sa veľmi líšil od svojho brata. Bol láskavý, nápomocný, zhovorčivý a milý. Ale Henry...
Henry Weston. Ako ho Emma neznášala... Vždy jej robil zle. Vždy robil niečo, čo sa jej nepáčilo napr. srandu.  V noci chodil do jej izby a strašil ju. Dokonca jej dával darčeky v podobe myší v posteli. Bol drzý, pretvaroval sa a takmer vôbec sa s ňou nerozprával.  Proste bol úplný opak svojho brata.
Ako tak rozmýšľala o Westonovcoch, spomenula si na rozhovor s Phillipom, v ktorom jej rozprával o svojich dvoch nevlastných bratoch. Prečo ešte neprišli do ich akadémie? Už by mali mať vhodný vek na to, aby chodili do školy.
Emme to nedalo. Bola dlhoročnou sekretárkou svojho otca, a tak napísala v otcovom mene sirovi Gilesovi  Westonovi, či nezvažuje zveriť svojich synov do jeho opatery.
Sir Giles odpísal na jej list, že ich matka nechce byť od nich príliš ďaleko, a tak ich pozýva na rok učiť k nim domov- do Ebbingtonu- a zaplatia im dvakrát toľko, koľko by si zarobili vo vlastnej škole. S radosťou ponuku prijali.
Keď tam prišli, ich príchod vyzeral ako nechcený. Všetci okrem sira Gilesa sa ku nim správali chladne. Teda ešte okrem Phillipa a Henryho, ktorí tu neboli, pretože Phillip bol na Oxforde, kde študoval za právnika a Henry odcestoval, kvôli rodinným záležitostiam.
Divné...
Emma a jej otec sa pomaly prispôsobovali prostrediu. Žiaci sa neochotne učili a Emmu začala viacej zaujímať rodina Westonovcov, ktorá istotne skrývala nejaké tajomstvá.
Henry je už doma. Emma si pamätala Henryho ako malého drzého chlapca. Keď ho po piatich rokoch uvidela, neochotne si musela priznať, že sa zmenil... k dobrému. Bol krajší.. mužnejší, láskavejší, milší... Na jej počudovanie si začali obaja dobre rozumieť. Začal jej byť sympatický.
Phillip prišiel domov. Ako dôvod uviedol, že ho Henry prostredníctvom listu kontaktoval, že milovaná dvojčlenná rodinka Smallwoodovcov prišla na rok učiť jeho nevlastných bratov. Samozrejme, že jeho rodina nebola nadšená, že kvôli bývalému učiteľovi a jeho dcére prerušul štúdium.
Emma nemohla uveriť vlastným očiam, keď ho uvidela stáť pred domom Westonovcov.
Phillip bol presne taký istý, ako si ho pamätala. Samozrejme zmužnel, ale tá iskra v jeho očiach a úsmeve zostala taká istá. 
Phillip je ku nej akýsi milý.. teda veľmi milý. Nevie, čo si má o tom myslieť. Taktiež, si všimla, že starší brat jej venuje veľkú časť svojej pozornosti....
Emma si začína uvedomovať, že k jednému prechováva veľkú náklonnosť.


Video z YOUTUBE

JULIE KLASSENOVÁ*

má rada všetko, čo súvisí s Janou Eyrovou a Jane Austenovou. Po šestnástich rokoch práce vo vydavateľstve sa Julie dala na vlastnú spisovateľskú dráhu. Tri z jej kníh (The Maid of Fairbourne Hall, The Girl on the Gatehouse a The Silent Governess) získali ocenenie Christy Award za obľúbený historický ľúbostný román. S manželom a dvomi synmi žije v St. Paul v štáte Minnesota.
 *z knihy

Komentáre

Obľúbené príspevky