Tessa Afshar- Rubínová žatva

5. storošie pred Kristom

Sára ako malá dievčatko stratí mamu. Jej matka sa počas dlhých mesiacov umierania neustále utiekala k Bohu, svojmu spasiteľovi.  Aj Sára sa modlila, ale jej prosby neboli vypočuté. Smrťou matky stratila aj otca. Zanevrel ju a venoval jej minimum svojho času. Sáru to mrzelo, a tak sa rozhodla, že sa mu zapáči. Chcela, aby si ju všimol. Tak začala sa učiť čítať. Sama. A išlo jej to veľmi dobre. Keďže bol jen otec pisár, hneď si ho tým získala. Začal jen venovať viac času a dokonca ju začal učiť pérzsky. Sára usilovne cvičila čítanie, písanie a rôzne cudzie jazyky. Cvičila až tak, že získala miesto u kráľovnej Damaspie, ako jej osobná pisárka.  Po troch rokoch usilovnej práce sa kráľovna rozhodla, že jej dá dar. V tej dobe sa dary dávali v podome jačmeňa, mäsa či šperkov. Damaspia si al myslela, že tieto dary Sáre nebudú stačiť. Chcela jej dať niečo lepšie. Niečo výnimočnejšie. Tak sa rozhodne, že jej dá manžela.
Sára však vôbec nie je nadšená. Stratí pozíciu pisárky. Svoj- práve nájdený- zmysel života.
 Nechcela manžela. Nechcela svadbu... nechcela na ňu ani pomyslieť. Neprijala ani pomoc kráľovniných slúžiek, ktoré jej chceli pomôcť pripraviť sa na svadbu. Na takéto svadby sa mala nevesta chystať niekoľko dní vopred, no Sára to vnímala ako nepotrebné. Všetko si nechala až na posledný deň. Pokazila to až príliš... Každý si myslel, že o to jej šlo... Týmto svojím počinom zahanbila svoju rodinu, kráľovský pár i ženícha.
Manžel Dárius po tej potupe, ktorú spôsobila, na ňu pozeral ako na ženu, čo si vďaka stykom s kráľovnou vybavila sobáš s bohatým šľachticom a ešte ho aj naschvál zosmiešnila.
 Po svadbe žili oddelene. Avšak Sára si našla priateľov a všimla si, ako sa skrz iných o ňu Boh stará. 
„Preto ju ja vyvábim, zavediem ju na púšť a prehovorím k jej srdcu. Potom jej tam dám jej vinice a údolie Achor za bránu jej nádeje.
Trápilo ju však, že v očiach svojho muža nemá žiadnu cenu. Nevidel, aká je výnimočná. Ale jedného dňa sa stane pre ňu niečo nečakané....

Objaví napokon Sára svoju hodnotu? 
Nájde si bližšiu cestu k Bohu, ktorého tak potrebuje?

Tessa Afshar*

Tessa Afsharová sa narodila v Iráne v moslimskej rodine, kde prežila prvých štrnásť rokov svojho života. Po rozvode svojich rodičov sa presťahovala do Anglicka kde navštevovala internátnu školu pre dievčatá a zamilovala sa do Jane Austenovej a Charlotte Bronteovej. Vždy si čítanie kníh dokázala užiť, ale počas svojich dospievajúcich rokov sa stala skutočným milencom beletrie. Vysokú školu vyštudovala v Spojených štátoch, kde sa aj natrvalo usadila.

Zásadný obrat v jej živote nastal v dvadsiatich rokoch keď konvertovala na kresťansto čo navždy zmenilo jej život. Prostredníctvom všetkých strát a zmien ju Boh naučil niekoľko vzácnych právd a to bol čiastočne dôvod prečo začala písať. Svojim čitateľom chce s pomocou príbehov vyjaviť to, že sú hodní neúprosnej Božej lásky, odpustenia každého zlyhania, uzdravenia a obnovy života.

Tessa získala titul M.Div na Yaleskej univerzite, kde pôsobila ako členka vedenia spoločenstva na
Divinity School. V súčasnosti vedie službu ženám a modlitbovú službu.

* Zdroj www.kumran.sk












Komentáre

Obľúbené príspevky